E több évre kiterjedő feladat keretében valamennyi egészségügyi intézménynmegkapta és használja is a WHO által kidolgozott kézfertőtlenítést bemutatónplakátokat, amelyek a kézfertőtlenítés helyes technikájára hívják fel a figyelmet.nKözismert tény, hogy az egészségügyi ellátással összefüggő fertőzésekbmegelőzésének egyik legfontosabb és legolcsóbb eszköze a megfelelőbantimikrobiális spektrummal rendelkező kézfertőtlenítő szer alkalmazásával és anmegfelelő technikával végrehajtott kézfertőtlenítés. A kézmosáskor alkalmazottnkészítmények antimikrobiális hatása azt jelenti, hogy a mikrobákat (baktériumok, vírusok, gombák) elpusztítja vagy inaktiválja. A spektrum jelentősége abban van, hogy a mikrobák között mely fajták ellen hatékony. Például ha a baktérium ellen hatásos, akkor az a készítmény antibakteriális vagy baktericid. Vírus ellen antivirálisnvagy virucid, gomba ellen pedig fungicid megjelölést alkalmaznak. Szélesnspektrumúnak tekinthető az a készítmény, amely valamennyi mikroba ellen képesbhatást kifejteni. A kézhigiéné fontosságát nem csak a dolgozók, hanem az intézménybe érkezőbbetegek és látogatók számára is ki kell hangsúlyozni. Különösen fontos a gyermekek és a betegek védelmére is figyelni. A nap folyamán a különböző tárgyak, személyek, állatok és felületek érintése során a kezeinkre környezetünkből különböző kórokozók kerülnek. Ha a kórokozókkal szennyezett kézzel megérinti valaki a szemét, orrát vagy a száját, a baktériumok a bőr védelmi vonalát megkerülve könnyen bekerülhetnek a szervezetbe és gyulladást is okozhatnak. Felmérések alapján az emberek kb. 60%-a nem mos kezet hazaérkezés után. Közvetítő a piszkos kéz! A piszkos kéz által a legkönnyebben a légúti fertőzések (nátha, influenza, tüdőgyulladás), hasmenéses megbetegedések és bizonyos típusú májgyulladások terjednek.
Hol maradhat koszos a kezünk kézmosás után?
A legtöbb ember nem fordít elég gondot az ujjvégek, a kézhát és a hüvelykujj megtisztítására, pedig a kórokozókkal szembeni hatékony védekezéshez a kéz minden részére kiterjedő, szappanos, legalább 1–1,5 percig tartó kézmosás szükséges. Az étkezés előtti és a WC használat utáni kézmosással a hasmenéses betegségek 45%-át, a légúti megbetegedéseknek pedig 23%-át lehetne megelőzni. A kézfertőtlenítést zsebben, táskában tartható, kis kiszerelésű fertőtlenítőszerrel illetve kendő használatával is el lehet végezni. Azáltal, hogy évente egy napon a kézhigiéné fejlesztésére összpontosítunk, a kezdeményezés folyamatosan, és fenntartható módon előmozdítja a helyes kézhigiénés gyakorlatot az egész világban.