×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Február 22.: az Áldozatok Világnapja

1990. február 22-én tette közzé az Európa Tanács a bűncselekmények áldozatainak chartáját, ez a nap azóta is számos országban – 1993. óta Magyarországon is -  az áldozatok napja. A rendőrség bűnmegelőzési szakemberei éppen ezért minden év februárjában kiemelt figyelmet fordítanak arra, hogy felhívják a lakosság figyelmét a bűncselekmények áldozataira.


A bűncselekmény áldozata: a bűncselekmény sértettje, illetve olyan személy, aki bizonyíthatóan a bűncselekmény közvetlen következtében szenvedett sérelmet.

Az áldozatsegítés célja: a bűncselekmények miatt anyagi, fizikai, pszichikai vagy jogsérelmet szenvedett személyek, azok közvetlen hozzátartozói megfelelő segítséget kapjanak problémáik megoldásához, jogaik érvényesítéséhez.

Kik és milyen segítséget nyújtanak a bűncselekmények áldozatai számára?

A RENDŐRSÉG ÁLDOZATVÉDELMI FELADATAI:

  • Felvilágosítás az áldozatsegítő szolgáltatásokról
  • Az áldozatok személyiségi, adatvédelmi, büntetőeljárási jogainak érvényesítésében való segítségnyújtás
  • Az eljárás különböző szakaszaiban való tájékoztatás
  • Segítő szervezetek irányába történő közvetítés
  • Az ismételt áldozattá válás kockázatának csökkentése

A Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályán dolgozó áldozatvédelmi referens elérhetőségei:

Galambos Gréta r. zls.

2800. Tatabánya, Komáromi u. 2.

Telefonszám: 34/517-755

Gyermek az áldozat?

A főkapitányságon 2005. óta működik a gyermekmeghallgató szoba. A bűncselekmények nagy traumát okoznak egy gyermek életében, akár sértettei, akár tanúi azoknak.  A meghallgató szoba módot ad arra, hogy barátságos légkörben hallgassák meg a gyermeket az adott ügyben. A meghallgatást DVD felvevővel lehet rögzíteni. A felvétel a büntetőeljárás későbbi szakaszaiban helyettesíti a gyermek vallomását, így elkerülhető a másodlagos áldozattá válás a gyermek esetében.

KOMÁROM – ESZTERGOM MEGYEI KORMÁNYHIVATAL IGAZSÁGÜGYI SZOLGÁLAT ÁLDOZATSEGÍTŐ OSZTÁLYÁNAK SZOLGÁLTATÁSAI:

·       Érdekérvényesítés elősegítése: Amennyiben az ügyfél szükségletei igénylik, érdekérvényesítés elősegítése keretei között áldozati státuszát hatósági bizonyítvánnyal igazolják, melyet okmányai pótlása során, költségmentességi kérelem előterjesztése során használhat fel.

  • Szakjogászi segítségnyújtás: a bűncselekménnyel okozott kár, illetve a bűncselekménnyel összefüggésben keletkezett jog- vagy érdeksérelem elhárításához szükséges szakjogászi tanácsadás vagy beadvány szerkesztése.
  • Azonnali pénzügyi segély: lakhatással, ruházkodással, élelmezéssel, utazással kapcsolatos, továbbá gyógyászati és kegyeleti jellegű kiadások fedezésére szolgáló egyösszegű támogatás. A támogatást a bűncselekmény elkövetésétől számított 5 napon belül kell igényelni.

·        Állami kárenyhítés: szándékos, személy elleni erőszakosbűncselekmények sértettjeinek, és ezek (egy háztartásban élő) egyenes ági hozzátartozóinak, házastársainak, eltartottjainak jár.

A Komárom – Esztergom Megyei Kormányhivatal Igazságügyi Szolgálat Áldozatsegítő Osztályának elérhetőségei:

Cím: 2800 Tatabánya, Népház u. 12.

Telefon: 34/512-790, Fax: 34/512-791

Osztályvezető: Dr. Gulyás Renáta

E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát." data-cke-saved-' + path + '\'' + prefix + ':' + addy77948 + '\'>'+addy_text77948+'<\/a>'; //-->

Ügyfélfogadás: hétfőn és csütörtökön 9-13 óráig,

kedden 13-16 óráig, szerdán 13-18 óráig

Nyitva tartás: hétfőn, kedden, csütörtökön 8-16 óráig,

szerdán 8-18 óráig, pénteken 8-14 óráig

A Szolgálat kihelyezett ügyfélfogadást tart minden hónap második péntekjén 9 és 12 óra között Esztergomban, az Igazságügyi Szolgálat területi irodájában (2500 Esztergom, Kossuth Lajos u. 13. ¼.)

                                  Komárom – Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság

                                      Bűnmegelőzési Osztály

Menü

kedvezmenyezetti infoblokk fekvo magyar rgb page 0001 

 

Vármegyejáró filmsorozat
Tokodaltáró
TOP-5.3.2-17-KO1-2021-00002

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Mi a teendő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén?

kep honlapra

Go to top