×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Környezet-, Egészség- és Természetvédő Klub
Tokodaltáró (2019-ben megszűnt!)

 

Klubnap: minden hónap utolsó szerdája 16:00 órától 

Elnök: Benedek Imréné (Bilácz Éva)

Program felelős: Muntyán Istvánné

Titkár: Singer Antalné

https://www.facebook.com/groups/1494481250838175/

A tokodaltárói Környezet-, Egészség- és Természetvédő Klub 1998. december 2-án az önkormányzat támogatásával alakult.

Tagszervezete vagyunk: Parlagfű-mentes Magyarországnak – Budapest

Partnerszervezete vagyunk: Levegő Munkacsoportnak - Budapest

Jelenleg a tagok száma 18 fő. Havonkénti összejöveteleinket és az előadásainkat a Kultúrotthonban minden hónap utolsó szerdáján du. 4-órakor  tartjuk.

A klub működésének célja  egy aktív kis- és egymást megbecsülő, segítő közösség megteremtése, ökológiai természet- és környezetvédelmi tudatosságra való nevelés. Rá szeretnénk ébreszteni az embereket egyéni felelősségükre a természet- és környezetvédelmünk iránt.

Egészségvédelem:

- a lakosság körében leggyakrabban előforduló betegségek ismertetése

- egészséges életmódra való nevelés

- gyógy- és fűszernövények, ásványok és nyomelemek szerepének

- hangsúlyozása az egészség védelmében

- könnyű egészségvédő tornák ismertetése

 

Környezetvédelem:

- komposztálás népszerűsítése

- levegő szennyezettség figyelemmel kisérése (fűtés, közlekedés, ipari tevékenység)

- Természetvédelem, biokertészkedés, a védett növények és állatok megismerése.

A Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek Országos Találkozóján ha tudunk, részt veszünk. Többször részt vettünk Budapesten a „Parlagfű-mentes Magyarország” meghívására az aktuális kérdések megvitatásán.

A jövőben is egymásra figyelő, egymást segítő, egymástól tanuló társaság szeretnék maradni, ahol mindenki nagyon jól érzi magát.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a klubnapjainkra!

Elért eredményeink, fontosabb munkáink:

A klub 2001. Évben a „Lélegzet” Környezetvédelmi Havi lap felhívására a „Parlagfű-mentes Altáróért”- címmel I. helyezést ért el.

A Gárdonyi Géza Általános Iskolával közösen felmértük a bel- és külterületeken előforduló parlagfüvet, feltérképeztük és rögzítettük az észlelési pontokat. Beadott pályamunkánk országos példa értékű lett.

2002. márciusában a klub elkészítette az Önkormányzat és civil szervezetek részére kiírt Környezetvédelmi Alap Célfeladatok (KAC) pályázatot, önrészt vállalva 162.000,- Ft értékű munkával.

A pályázat országos viszonylatban is magas összeget, 500.000,- Ft-ot nyert eszközök vásárlására.

Parlagfű felméréseinket 2005-ig folytattuk, felhasználva az előző évek felmérését.
2002-ben elkészítettük Tokodaltáró környezetvédelmi állapotának felmérését, melyet átadtunk az Önkormányzat Környezetvédelmi Bizottságának.

2003-ban bekapcsolódtunk az iskola tanulóival az „Illegális szemétlerakók” felmérési programjába.

2004. április 24-én a „Tiszta Magyarországért” pályázatot elindítottuk és a szervezés lebonyolításában segédkeztünk. (A Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium a Magyar Turizmus Rt.-vel közös környezetszépítő versenyt hirdetett meg a 2004. Május 1-i EU csatlakozás miatt.)

2004. augusztus 27-én  az ivóvíz szennyezésével kapcsolatos tüntetés megszervezésében való részvétel, a transzparensek elkészítése.

2005. május 31. „A dohányzás ártalmai, a dohányzásmentes környezetért”

Előadó: Rábl Jánosné vezető ápolónő ÁNTSZ Dorog – Az előadásról oktatófilm készült. Szintén oktatófilm készült a parlagfűről Muntyán Istvánné és az óvodások részvételével.

2005. június 17. „A Béres csepp és Béres készítmények” Előadó: Dr Gotthárd Csaba a Béres Alapítvány előadója.

2005. szeptember 5. Kapcsolatfelvétel a táti környezetvédőkkel az építendő cementgyár ügyében. Aláírásgyűjtés megszervezése.

Holcim ellenes szórólap + Esztergom által kiadott újság terjesztése a tagok által.

2006. június 14. Aláírásgyűjtések átadása a Duna védelmében a WWF Magyarországi szervezetének Esztergomban. Duna Múzeum – Kiállítás megnyitás és sajtótájékoztató.

2006. november 24. „Komplex természetes gyógynövényi kivonatok közé ágyazódott vitaminok, ásványi anyagok, mikroelemek.” Előadó: Dr Keserű Péter kutató biológus.

2007. április 27. Szakmai tanácskozás „Klímaváltozás és egészségbiztonság Magyarországon” a Vöröskereszt által szervezett konferencián- Muntyán Istvánné részvételével.

2007. november 28. Ökotech – Mavíz szakmai nap Budapest Hungexpo „A klímaváltozás hatása a vízbázisokra” – résztvevő Muntyán Istvánné, Zsohár Sándorné.

2008. Föld napja alkalmából környezetvédelmi kiállítás rendezése. Rajz pályázat iskolásoknak, óvodásoknak. Nagy örömünkre hagyománnyá vált a rajz pályázat, azóta minden évben megrendezésre kerül. A legjobbakat a klubunk díjazza.

2008. szeptember Muntyán Istvánné „Sárközi Péter Alapítványa a Biokulturáért” országos kitüntetettje.

2009. május 26. Múzeumi nap Esztergomban. Múzeumi séta Koditek Pál idegenvezetővel. 2007-től rendszeresen részt veszünk az Idegenforgalmi Világnap keretében megrendezett városnézésen a dorogi Biokulturásokkal együtt.

2010. szeptember 5. Piliscsaba. „Sárközi Péter Alapítványa” – tudományos konferencia – „Génmegőrzés szerepe a hazai biogazdaságban” – résztvevő Muntyán Istvánné.

2010-2013. Figyelemmel kísérjük az aktuális környezetvédelmi problémákat, mind helyileg
mind országos szinten, és a klubnapokon egymást tájékoztatjuk, megvitatjuk. Próbálunk minden alkalomra hasznos tanácsokat, értékes információkat tolmácsolni.

A Környezet- és Természetvédő Társadalmi Szervezetek Országos Találkozóján, ha tudunk, részt veszünk. Többször részt vettünk Budapesten a „Parlagfűmentes Magyarország” meghívására az aktuális kérdések megvitatásán.

A jövőben is egymásra figyelő, egymást segítő, egymástól tanuló társaság szeretnék maradni, ahol mindenki nagyon jól érzi magát.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk a klubnapjainkra.

Menü

 

Mi a teendő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén?

kep honlapra

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Go to top