×

Megjegyzés

Please enter your DISQUS subdomain in order to use the 'Disqus Comments (for Joomla)' plugin. If you don't have a DISQUS account, register for one here

Bányász Vegyeskórus

Kórusvezető: Pánczélné Világi Ildikó

Próbák ideje: minden héten kedden 16 órától

Tokodaltáró helytörténetét az 1920-as években meginduló szénbányászat alakította. Közösségi életének színtere ma is a Bányász Kultúrotthon, amelynek kiscsoportja a Tokodaltárói Bányász Vegyes kórus. 

A kórus 1929 tavaszán Alpár Gyula vezetésével verbuválódott össze a bányász lakótelep lakóiból. Az elmúlt évtizedek fényes sikerekről tanúskodnak. Virágkorát 1971 és 1993 között élte a kórus. 1980-ban a kórusok VIII. Országos Minősítésén „Fesztivál” fokozatot szereztek és a környékbeli települések mellett több alkalommal léptek fel külföldön is. Ebben az időszakban, több ízben rádiófelvételen is részt vettek. A dorogi Bányász Zenekarral és a sárisápi testvérkórussal hanglemezfelvétel is készült. 

1993-ban a bánya bezárásával a kórus támogató nélkül maradt, tevékenységét átmenetileg szüneteltette. A munkát újult erővel 1998 januárjában kezdték meg, Pánczélné Világi Ildikó vezetésével. A megalakulás óta eltelt időben tapasztalható volt az együtténeklés megtartó, sőt vonzó ereje. 

Az együttesnek jelenleg 17 tagja van, akik már 1973-ban Hunyadi Zoltán karnagy vezetésével a karban énekeltek, ma is családok generációi énekelnek együtt. 

Évente átlagosan 35 alkalommal szerepelnek, köztük fellépnek jótékonysági eseményeken. 2000 májusában a tiszai árvízkárosultak megsegítésére segélykoncertet szerveztek. A befolyt adományt személyesen vitte el Tószegre. 2003-ban a helyi katolikus templom fűtéskorszerűsítésére rendeztek jótékonysági koncertet. 

Tevékenységének elismeréseként Tokodaltáró Község Önkormányzata „Tokodaltáró Községért” kitüntető címet adományozta a kórusnak. 

2004-ben a Magyar Szakszervezetek Országos Szövetsége „Nívódíjjal” tüntette ki a kórust. 2012-ben a kórusvezető is Nívódíjat kapott Egerben. A kórus évről-évre részt vesz az ország jelentős bányászkórus találkozóin, így Tatabányán, Kazincbarcikán és Dorogon. 

A vegyeskar jelentős szerepet játszik a község és térsége életében: 

A 80-as évektől napjainkig térségünkben részt vett valamennyi bányászemlékmű avatáson. Alkalmakhoz kötődő fellépéseken, különösen az község adventi, pünkösdi ünnepein emeli a rendezvények fényét. 

Intenzív kapcsolatot ápol a Duna menti szlovák települések hagyományőrző csoportjaival, így Bart és Kőhídgyarmat településekkel, valamint a tokodi Gardellaca Kórussal. 

A kórus jelenleg 25 aktív taggal működik, főként helyi lakosok, de jelentős a Tokodról, Dorogról, Dágról ingázók száma is. Nagyobbrészt közép és nyugdíjas korú tagokból áll. 

A Bányász Vegyeskar feladatának tekinti, hogy tagjainak az együttlét örömét szolgálja kulturált időtöltéssel, a zene közösségformáló erejével. E mellett a Dorogi Szénmedence gazdag bányászati hagyományainak ápolásával értékes zenei élményt nyújtson mind az énekeseknek, mind a közösségnek, a hagyományokat minél szélesebb körben megismertesse, fontos szerepet töltsön be Tokodaltáró és a kistérség zenei életének gazdagításában.

Menü

 

Mi a teendő veszélyes anyagokkal kapcsolatos súlyos baleset esetén?

kep honlapra

Tájékoztató videó a helyes csatornahasználatról

Képre kattintva megtekinthető a videó!

 

Energetikai korszerűsítés Tokodaltárón

Részletekért kattintson az alábbi képre

Go to top